prisma (b-stroom) - tweede jaar


 

Project in samenwerking met anderen PRI(S)MA

Ga jij met ons de challenge aan om een “zero-waste”-project uit te werken in zowel het domein Maatschappij en Welzijn, als in de algemene vakken?
Ervaar jij wat het betekent om een huishouden te runnen en een gezinsbudget op te stellen?
Of ben je een creatieveling en wil je leren over Wereldoorlog 1 en hiervan een tof poppentheater maken voor een kleuterklas?

Dan zal je in PRISMA 2 zeker uitgedaagd worden om taal, rekenen, wetenschappen, vreemde talen, financiële kennis, burgerschap, historisch- en ruimtelijk bewustzijn in te zetten in het domein Maatschappij en Welzijn en het domein STEM-technieken: decoratie en expressie.

We maken van jullie geen jongeren die zomaar vakken volgen op school, maar wereldburgers die hun talent en kennis inzetten om uitdagingen niet uit de weg te gaan, maar ze aan te gaan!

PRIMA begeleiding

Een klein team leerkrachten kent je goed en geeft je ondersteuning op maat, zodat je elke dag op jouw tempo een stapje verder zet in je leren. Fouten maken mag, maar we blijven leren.  Zowel de leerkrachten van je praktijkvakken als de leerkrachten van de theorievakken slaan de handen in elkaar om met jou de meest waanzinnige uitdagingen aan te gaan met één doel voor ogen: talent ontdekken en stimuleren.

Samen met anderen

Samen leren zorgt er  voor dat we leren van elkaar, maar ook leren omgaan met elkaar. Ook als we het even niet met elkaar kunnen vinden. We werken niet alleen zelfstandig aan opdrachten, maar krijgen ook met gans de klas uitleg of gaan samen aan de slag.

Mezelf verkennen?

In PRISMA 2 gaan we een stap verder in het verkennen van je talenten. Met het domein Maatschappij en Welzijn en het domein Decoratie kan je zelf experimenteren en nadenken over jouw toekomst: zit voeding en organiseren in mijn vingers? Of heb ik een hart voor de zorg? Of heb ik toch eerder een technisch brein?

ONTDEK de optie MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN - 6U

Je vindt het welzijn van jezelf en van anderen belangrijk?  Je zou graag kennismaken met de wereld van voeding en verzorging? Wil je de eerste stappen zetten richting een job in de sociale sector? 

Maatschappij en Welzijn laat je kennismaken met alles wat te maken heeft met zorgen voor jezelf, zorgen voor anderen en het samenleven met anderen.
Je bestudeert je eigen levensstijl en leert hoe je het welzijn van jezelf op vlak van voeding, beweging en gezondheid kan aanpassen.

Niet alleen je persoonlijke “lifestyle”, ook hoe je met anderen omgaat in een superdiverse maatschappij en wat het betekent om mensen gelijk te behandelen, komen zeker aan bod.
De focus ligt op de praktijk.

Samen met PRISMA link je de theorie aan het domein Maatschappij en Welzijn waar dit nodig is. Enkele voorbeelden van challenges die je samen met dit domein aangaat zijn: hoe maak je een “#zero-waste”gerecht? Take care of your teenage-body! De “soup-off”: maak de beste soep met uitheemse ingredienten. Opvoedingsidealen: beleef wat het is om later je eigen gezin op te voeden. 

ONTDEK de optie STEM-TECHNIEKEN - 4U

Ooit al een Boomportfolio gemaakt? Zou je graag je eigen fotobooth uitwerken in thema van onze winterfuif? En wat heeft een “toadbag” te maken met wiskunde?

STEM-technieken: decoratie en expressie laat je kennismaken met alles wat te maken heeft met “vorm”, “beeld” en “dimensie”. Je creativiteit en je skills worden getraind en je creëert je eigen werkjes.
Je hoeft geen kunstenaar of creatieve duizendpoot te zijn. Verbeelding en inzet zijn de basisingrediënten om aan de slag te gaan in dit domein. Via creatieve denktechnieken komen je ideeën tot een mooi werk.

De focus ligt op praktijk.

Samen met Prisma link je de theorie aan het domein “STEM-technieken: decoratie en expressie” waar nodig. Enkele voorbeelden van challenges die je aangaat met dit domein zijn: “Design your dreamhouse!”, “Maak een poppentheather met thema Wereldoorlog 1 voor een kleuterklas”, “Mijn idee over relaties en liefde getransformeerd in een eigen creatie”.

Precisiewerk vereist om zelf een portfolio-map te maken

Lessenrooster (aantal uren) 2de leerjaar B-stroom

2B

Basisvorming

18

PRISMA
met de competenties Nederlands, wiskunde, wetenschappen en technologie, ruimtelijk en historisch bewustzijn, doorspekt met inhouden van Maatschappij en Welzijn en met oog voor samen leren samenleven

 

Prisma culturele expressie

1

Prisma levensbeschouwelijke vakken 2
Prisma mens en lichaam 3
Prisma vreemde talen (Engels & Frans) 3

Optie Maatschappij en Welzijn

6

Optie STEM-technieken-decoratie

4