Dentaaltechnieken 

7de JAAR na ok4

Specialisatiejaar na het vijfde en zesde jaar tandtechnieken.
Deze Se-n-Se richting is een vereiste om je later als zelfstandige te kunnen vestigen..

Dentaaltechnicus is in België een knelpuntberoep.

Als leerling in de richting Dentaaltechnieken heb je er alle belang bij ook het zevende specialisatiejaar Dentaaltechnieken te volgen. Daar leer je bepaalde technieken beheersen en ben je dus beter gewapend om in het beroep te stappen. Bovendien is het specialisatiejaar een noodzakelijke voorwaarde om je eventueel later (na meer vervolmaking en met meer ervaring) als zelfstandig beroepsuitoefenaar te vestigen.
CAD/CAM technieken is de grootste stap voorwaarts in de tandheelkunde en de tandtechnieken van het laatste decennium. De veelheid aan toepassingen en toekomstige mogelijkheden hebben ons er toe doen besluiten om dergelijk systeem aan te schaffen in het Vesaliusinstituut in Oostende. Zo kan je als leerling van het 6de jaar en het 7de jaar Dentaaltechnieken vertrouwd geraken met deze allerlaatste technieken, zoals Nobel biocare optimet, Ceramill, Renishaw. Je krijgt eveneens de kans om via cursussen andere systemen aan te leren.

Bijzondere toelatingsvoorwaarde


Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je het diploma Secundair Onderwijs Dentaaltechnieken (5de en 6de jaar) nodig. Heb je een diploma Secundair in een andere afstudeerrichting, dan kan je een voorbereidend jaar volgen met enkel de opleiding gebonden vakken van het vijfde en zesde jaar Dentaaltechnieken.

 

Wat leer je tijdens deze opleiding?

In dit specialisatiejaar ga je de verworven kennis en vaardigheden uit de derde graad Dentaaltechnieken verder inoefenen. Je specialiseert in behandelingen in de implantologie, lingualised occlusion, CAD CAM en orthodontie. Het Vesaliusinstituut heeft eigen CAD/CAM systemen zoals Nobel, Ceramill en 3 Shape waar je CAD/ CAM technieken aanleert. Je krijgt ook de kans om via partners-leveranciers andere systemen aan te leren. In de —noodzakelijke— vooropleiding (combinatie van het vijfde en zesde jaar Dentaaltechnieken) heb je een lessenpakket met technische en praktijkgerichte vakken.

Je brengt een groot deel van je tijd door in modern uitgeruste labo’s. Daar leer je werken met verschillende materialen/technieken om kunststofprothesen, gegoten partiële prothesen, kroon- en brugwerk te maken. In de theoretische vakken leer je anatomie, morfologie, technologie, noodzakelijk om de processen en functies in en rond de mond te begrijpen. In de technische vakken doe je de nodige materiaalkennis op en leer je instrumenten en apparaten en technische handelingen stellen.

Heb jij het profiel van een tandtechnieker?

Je bent handig en houdt van haarfijn precisiewerk en kwaliteitsvol werken. Hiervoor zijn een fijne motoriek, ruimtelijk voorstellingsvermogen en gezichtsvermogen (vooral dieptezicht en kleurwaarneming) essentieel. Je hebt oog voor het esthetische. Je werkt graag met de computer (design programma’s). Je kan zelfstandig en in team werken en je bent communicatief.

Je wil wetenschappelijk denken combineren met een praktijkgericht beroep, dan is de opleiding Dentaaltechnieken misschien iets voor jou.

 

Instapdatum: 1 september

 

Het modelleren met professionele programma's is niet meer weg te denken uit de opleiding

Waar kan je na je opleiding terecht?

Aan het werk

Als dentaaltechnicus afgestudeerd in de richting Dentaaltechnieken en suprastructuren kan je je vestigen als zelfstandige. Je kan ook werken bij een dentaaltechnisch bedrijf. Andere mogelijkheden zijn: tandartsassistent, commercieel afgevaardigde, demonstrateur van een tandtechnisch bedrijf in binnen- of buitenland, in de industrie werken met Cad/Cam-systemen.

Verder studeren

Na Dentaaltechnieken kan je nog steeds kiezen voor een opleiding in het Hoger Onderwijs. (vb. bachelor Mondzorg).

TROEVEN

  • een beroep met werkzekerheid
  • ook in samenwerking met de VDAB
  • goed uitgeruste labo’s
  • samenwerking met professionele organisaties uit het werkveld
  • leerkrachten met praktijkervaring in verschillende branches van het werkveld en die nu nog in de praktijk staan
  • professioneel uitgeruste tandtechnische labo’s en CAD/CAM systeem
  • intensieve coaching en stagebegeleiding
  • leercoach en psychosociale leerlingbegeleiders

PRAKTIJK EN STAGE

Tijdens de opleiding doe je heel wat praktijkwerk in het tandtechnisch labo. Je volgt voordrachten, demonstraties, workshops en cursussen in de school en bij partners-leveranciers. In het 6de jaar zijn er twee weken stage in de loop van het schooljaar. In het specialisatiejaar zijn er gedurende het hele schooljaar wekelijks twee dagen stage in dentaal technische labo’s. Als dentaaltechnicus vertrek je vanuit de opdracht van de tandarts en moet je van daaruit de juiste grondstoffen en technieken kunnen bepalen en correct verwerken.

Lessenrooster (aantal uren) 7DT  
Cadcam technologie/Verankeringen (praktijk/theorie) 8
Gerber/implantaten (praktijk/theorie) 8
Design cadcam 2
Orthodontie (praktijk/theorie) 2
Praktijk/stage 12