7 optiektechnieken

derde jaar van de DERDe graad tSO

Specialisatiejaar na het vijfde en zesde jaar optiektechnieken.
Deze Se-n-Se richting is een vereiste om je later als zelfstandige te kunnen vestigen.

LEER ALLES OVER CONTACTLENZEN

De basisvorming Optiektechnieken van het 5de en 6de jaar kan je vervolledigen met een Se-n-Se en 7de jaar  Optiektechnieken. Gedurende dit jaar worden enkele aspecten van het beroep opticien verder uitgediept. Je wordt ook verder voorbereid op de beroepsuitoefening in al zijn facetten. Bovendien is deze Se-n-Se richting een vereiste om erkend te worden door het RIZIV, wat nodig is als je je als zelfstandige wil vestigen. In dit jaar leer je de klant begeleiden in zijn of haar zoektocht naar een geschikt hulpmiddel. De toolbox van een opticien bevat immers meer dan brillen alleen. Je leert er heel wat over contactlenzen en hulpmiddelen voor slechtzienden. 

Instapdatum: 1 september 

Het uitvoeren van een oogmeting is één van de basisvaardigheden in deze richting

KLAAR OM JE EIGEN ZAAK TE BEGINNEN?

In de les kleur- en stijladvies leer je de kneepjes van het vak om voor elk gezicht een prachtig montuur te selecteren. Combineer dit met de sociale vaardigheden die je aangeleerd krijgt in de les toegepaste psychologie, en je verkoopgesprek als opticien is gegarandeerd een succes. Ondertussen zijn sociale media en websites niet meer weg te denken uit de optieksector. Tijdens de les marketing leer je hoe je een aantrekkelijke uitstraling creëert voor je optiekzaak. Ben je van plan om je als zelfstandige opticien te vestigen, dan bereidt een basiskennis bedrijfsbeheer je hier prima op voor.

Lessentabel (aantal uur) 7OP  
Low vision 3
Toegepaste psychologie 3
Optometrie  3
Contactologie 3
Kleur en stijl 2
Bedrijfsbeheer 2
Marketing 3
Pathologie optiek 2
Stage 10

stage

Door middel van stages kan je deze vaardigheden ten volle exploreren en ontwikkelen in de werkelijke optiekwereld. De stage wordt georganiseerd als 2 blokken van 5 weken. Tijdens de lesweken is het aantal uur les vermenigvuldigd met 1,5.

Bijzondere toelatingsvoorwaarden: voor de richting 7 Optiektechnieken moet men eerst het 5de en 6de jaar Optiektechnieken gevolgd hebben.